Interview

Homme Heida – BNVL Zaanstad

Logo VVD Zaanstad
Stephanie Onclin van VVD

Homme Heida

‘BVNL is een jonge partij in Zaanstad. In november 2021 hebben twee raadsleden zich afgesplitst van de lokale PVV en BVNL Zaanstad opgericht. Onder meer omdat we met een aantal onderwerpen geen gehoor vonden binnen de partij en daardoor ook niet daarbuiten.

Het is mij als raadslid inmiddels bijvoorbeeld opgevallen dat de voormalige acht dorpen veel te weinig invloed hebben. De bewoners zouden zelf betrokken moeten worden bij de vertegenwoordiging van hun dorpen. Over de ingrijpende kwestie als de aansluiting A8-A9heeft een grote plaats als Krommenie zelf niets te zeggen. Wellicht kunnen we leren van de stadsdelen in Amsterdam of bieden referenda een uitkomst. Ik weet het ook niet precies, maar dit moeten we gaan onderzoeken. Als vertegenwoordiging op dorpsniveau beter georganiseerd wordt, kun je de betrokkenheid van burgers beter in banen leiden. Nu vertraagt burgerparticipatie geregeld verschillende plannen.

We moeten ook werk maken van de klantvriendelijkheid van de gemeente. Het kan toch echt niet zo zijn dat burgers en ondernemers de gemeente de rug toekeren, omdat de vergunningverlening zo slecht verloopt. De moeite die mensen moeten doen, is buiten proportie. Natuurlijk zijn er regels, maar een extra meter schaduw bij de buren mag toch geen roet in het eten gooien.

Tenslotte moeten we in Zaanstad meer gebruik maken van technologie. We kunnen niet zonder. De food industrie in de Zaanstreek drijft erop. Op de Zaanse Schans kunnen we met digitale gezichtsherkenning passerende Zaankanters onderscheiden van toeristen. Dan hoeft er geen hek om de Zaanse Schans, maar kunnen we miljoenen verdienen aan toerisme daar. Maar de raad wil er niet aan om ermee te experimenteren. Technologie in de vorm van apps die lichamelijke inspanningen meten, kunnen mensen helpen aan een gezondere levensstijl. Obesitas is in Zaanstad een probleem met maatschappelijke kosten. Technologie kan die kosten drukken.’

BVNL-De-Zaanse-Schans-moet-de-gemeente-meer-opleveren-kopie.jpg

BVNL De Zaanse Schans moet de gemeente meer opleveren

Verder zet BVNL erop in dat:

  • ondernemers hun bedrijf moeten kunnen uitbreiden als zij de best beschikbare technieken inzetten om overlast voor burgers door geluid of geur te voorkomen.
  • initiatiefrijke burgers goed en snel moeten worden geholpen aan een vergunning; de Zaankanter staat op 1. Anders werk je illegale praktijken en bouwsels in de hand.
  • Zaanstad met technologische exposities over kunstmatige intelligentie (AI) op een centrale plek langs het spoor toeristen uit binnen- en buitenland trekt.

Op de website gebruiken wij functionele cookies. Dit is puur en alleen om de website toegankelijk te maken. Door het gebruik van de website accepteert u de cookies.   Meer info

Skip to content