Interview

Patrick Zoomermeijer – De Socialisten

Logo VVD Zaanstad
Patrick Zoomermeijer van SP

Patrick Zoomermeijer

‘Onze raadsperiode is teleurstellend geëindigd. Omdat ik meer ruimte vroeg voor meer democratie binnen de landelijke SP, heeft de landelijke top mij geroyeerd. De overige twee Zaanse SP-raadsleden toonden zich solidair. Zo zijn we sinds oktober 2021 gedreven verder gegaan als ‘De Socialisten’. Zo hebben wij ons consequent verzet tegen het discriminerend effect van de zogenaamde  Rotterdam-wet die in Poelenburg/Peldersveld geldt en wordt verlengd. Hierbij worden sociale huurwoningen toegewezen aan mensen met een baan ten koste van mensen met een uitkering. Dat deze wet de leefbaarheid echt verbetert, is nog niet bewezen. Je moet de kwaliteit van de woningen verbeteren en de kansen op werk vergroten om deze mensen uit de uitkering te helpen. Hun inkomensniveau of sociale status verandert niet als ze in een andere wijk terecht komen. In die wijk neemt de druk op sociale huurwoningen ook weer toe. Beschamend is dat de PvdA-burgemeester en -wethouder deze wet blijven ondersteunen terwijl de PvdA in Rotterdam, waar het 10 jaar geleden begon, er afscheid van neemt.

De Socialisten hebben zich er hard voor gemaakt dat de bewoners van de Peperstraat alsnog een stem kregen. Zij zijn overvallen door de plannen van de gemeente om de woningen te slopen voor nieuwbouw, terwijl hen altijd renovatie was voorgehouden. Zij zijn nauwelijks geïnformeerd. Projectontwikkelaars zijn verantwoordelijk gemaakt voor participatie van bewoners, oftewel de slager keurt zijn eigen vlees. Ook de gemeente is in de communicatie tekortgeschoten.
Huurders kunnen nu of niet terugkeren of komen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Bovendien zijn de nieuwe huurwoningen veel kleiner. Hen wordt maatwerk bij verhuizing toegezegd, maar dat is geen concrete belofte. Een raadsmeerderheid heeft uiteindelijk toch ja gezegd tegen de sloopplannen.

De-Socialisten-Sloop-van-woningen-Peperstraat-is-vreselijk-voor-huurders-kopie.jpg

De Socialisten Sloop van woningen Peperstraat is vreselijk voor huurders

De Zuiddijk verloedert. Een potentiële leuke winkelstraat wordt in de steek gelaten. De Socialisten hebben met andere partijen aangedrongen op maatregelen tegen malafide ondernemers. Volgens de burgemeester heeft Zaanstad niet genoeg mensen om maatregelen ook te handhaven. Voor ons is dat een kwestie van prioriteiten; dan kan het bijvoorbeeld het sluiten van drugspanden een tandje lager ten gunste van meer controle op veiligheid en leefbaarheid op de Zuiddijk.’

Verder hebben De Socialisten bereikt dat:

 

  • de tegenstand tegen de komst van de hockeyclub op het Fortuinveld nog niet gebroken is. Met moties hebben wij de kap van 153 aanwezige bomen willen voorkomen. De kans is heel groot dat deze onnodig zijn gekapt, omdat de verleende stikstofvergunning verlopen is. De zaak ligt nog bij de Raad van State; tot die zich uitspreekt, mag de gemeente geen werkzaamheden verrichten.
  • de gemeente menselijker en minder wantrouwig omgaat met Zaankanters die kunnen werken, maar het zonder ondersteuning niet redden (Participatiewet).

Op de website gebruiken wij functionele cookies. Dit is puur en alleen om de website toegankelijk te maken. Door het gebruik van de website accepteert u de cookies.   Meer info

Skip to content