Interview

Marianne de Boer-Doeves – Lokaal Zaans

Logo Lokaal Zaans
Marianne de Boer Doeves van VVD

Bereikbaarheid – voorzieningen – openbare ruimte

Marianne de Boer-Doeves

Vraag

Wat moet gemeente Zaanstad als eerste verbeteren in uw straat en buurt, kortom in de openbare ruimte?

fractie@lokaalzaans.nl

Lokaal Zaans wil de behoeften en ideeën van de Zaankanters centraal stellen. Zo willen we ook de dorpen beter op de kaart zetten. Lokaal Zaans is er daarom trots op dat we met een omleiding van wegen de enorme verkeersdrukte op de Dorpsstraat kunnen oplossen. Hiervoor kunnen we gebruik maken van het asfalt dat er al ligt voor de bouwweg naar Kreekrijk. Provincie en Vervoerregio willen hieraan meebetalen en op ons initiatief heeft de raad alvast hiervoor een wens van maximaal 2 miljoen euro in het investeringsfonds laten opnemen.

Een goede ontsluiting van het verkeer blijft in 2021 onze aandacht houden. De gemeente moet niet vergeten dat alle nieuwe binnenstedelijke woningen ook bereikbaar moeten blijven. Neem de westkant van Zaandam. We hebben ons er hard voor gemaakt dat bij volledige openstelling van de busbrug een verdieping van de Westerkoogweg mogelijk blijft. Dat is een dure optie, maar zou de rondweg Westerkoog veel spitsverkeer tussen A8 en Westerwatering besparen.  

Als we nieuwe woningen bouwen, moeten we ook voldoende voorzieningen in de buurt garanderen. Dat zijn winkels, maar ook kinderopvang, sportschool of zelfs pinautomaten, zoals in Westzaan. Daarvoor zullen we steeds aandacht vragen.

Ondernemers doppen hun eigen boontjes, maar de gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor basisvoorzieningen. Op ons initiatief is er nu bijvoorbeeld een oplossing gevonden voor de vestiging van een huisartsenpraktijk in Krommenie in een gemeentelijk gebouw: voormalige basisschool De Hoeksteen.

In 2020 hebben we de verloedering van het onderhoud in de openbare ruimte op de agenda gezet en uitgebreid in beeld gebracht; slecht onderhouden wandelpaden, kapot straatmeubilair, gaten in straten. Diverse partijen maken zich hier druk over. De wethouder komt dit voorjaar met een plan van aanpak. We willen dat verschillende budgetten voor klimaatbestendige maatregelen, biodiversiteit en regulier onderhoud bij elkaar worden gebracht. Dat is efficiënter en bespaart geld.

Voor de veiligheid en leefbaarheid maken wij ons in 2021 sterk voor meer handhavers, die witwaspraktijken, overlast door drugsgebruikers maar ook afvaldumping de kop in kunnen drukken.  

Zaanstad moet een MKB-vriendelijke gemeente worden. Daarbij valt nog veel te winnen. Zeker nu corona zoveel MKB’ers en ZZP’ers treft, moet de gemeente er zijn voor hen; luisterend, adviserend en ontzorgend waar mogelijk.

Op de website gebruiken wij functionele cookies. Dit is puur en alleen om de website toegankelijk te maken. Door het gebruik van de website accepteert u de cookies.   Meer info

Skip to content