Praat met de Raad

Ingrid Jahn – van Binsbergen

Afbeelding van Ingrid Jahn van Binsbergen in een weiland

Ingrid Jahn – van Binsbergen

Als Secretaris Dorpscontact Westzaan heeft Ingrid Jahn – van Binsbergen in 2022 drie keer de raadsleden toegesproken. Doordat zij in het verleden actief is geweest voor een politieke partij wist zij van de mogelijkheden voor inwoners om deel te nemen aan het Zaanstad Beraad. 

Naast dat ze vijf minuten te kort vindt, zou ze ook graag zien dat de voorzitter niet steeds onderbreekt terwijl je aan het woord bent om aan te geven hoeveel tijd je nog over hebt. Dat haalt je uit je concentratie. Zelf bereidt ze zich altijd goed voor en zet alles op papier. Dat de tekst ook bij de uitzending op het RIS kan worden toegevoegd voor mensen die de uitzending terugkijken, is haar niet verteld. Ingrid raadt mensen aan goed beslagen ten ijs te komen en je voor te bereiden op vragen. Ze had wel verwacht dat er na de inspraak contact met haar zou worden opgenomen, maar ze merkt dat ze steeds zelf het initiatief moet nemen.

De Inspraak als instrument voor burgerparticipatie is volgens haar wel heel nuttig: ‘De emoties die sommige voorgenomen besluiten van het bestuur oproepen en hoe het mensen hun leven beïnvloed komen niet tot hun recht als je alleen een brief schrijft. Als je in dezelfde ruimte bent, zoals de raadzaal, dan zie je meteen de reacties van leden van de raad. Je hoort dan dat ze niet op de hoogte waren bijvoorbeeld en soms ook of ze het wel of niet eens zijn met een plan van de wethouder’.

‘Ik merk wel een verschraling’ zegt zij. Na de vergadering ziet ze weleens andere insprekers om zich heen kijken en niemand die hen vertelt dat de koffie er ook voor hen is. Raadsleden dragen geen badge zodat men niet weet wie wie is. Terwijl dat vaak de momenten zijn waarop je nog even informeel kunt napraten over het onderwerp waar je voor gekomen bent. Een gemiste kans, zo geeft ze aan. ‘Misschien kunnen de voorzitters bij de afsluiting iedereen uitnodigen voor de informele samenkomst in de foyer. Voor mensen die voor het eerst komen is het anders echt niet duidelijk. Ik merk dat na de inspraak bij de gemeenteraad er geen goede aansluiting is op het ambtelijke apparaat waardoor er geen of onvoldoende opvolging gegeven wordt. Het wordt dus kennelijk niet goed doorgezet en opgepakt. Dat is een gemiste kans voor de inspreker’.

Op de website gebruiken wij functionele cookies. Dit is puur en alleen om de website toegankelijk te maken. Door het gebruik van de website accepteert u de cookies.   Meer info