Praat met de Raad

Nordin Nassla

Afbeelding van Nordin Nassla en Hamid Ece geposeerd op een begraafplaats

Nordin Nassla

Op 12 mei 2022 spraken Nordin Nassla en Hamid Ece van de Zaanse Islamitische Organisaties in Samenwerking (ZIOS) in de raadzaal van het Stadhuis tijdens Praat met de Raad over het geagendeerde onderwerp van de Zienswijze Toekomst Begraafplaatsen. De Stichting wil graag in samenwerking met de Gemeente Zaanstad aan een behoefte voldoen van vele Zaanse moslims om na het overlijden van hun naasten in een eeuwigdurende grafrust te kunnen voorzien. Met name door corona was deze wens actueler geworden vanwege reisbeperkingen naar landen waar dit gebruikelijk en beter geregeld is, maar ook door de zogenaamde ‘derde-generatie’ die in Nederland begraven wil worden. In Zaanstad wonen ongeveer 24.000 moslims.

Er waren een paar aanvullende vragen en veel steun van fracties. De Stichting ZIOS was al vooraf, en nog altijd, zeer constructief in gesprek met de gemeente Zaanstad die welwillend is mee te werken aan een Meerjarenplan. De Inspraak was dan ook bedoeld om meer bekendheid te geven aan het onderwerp en de samenwerkende organisaties. 

 

Via de media waren zij op de hoogte van de agendering van het onderwerp Toekomst Begraafplaatsen in het Zaanstad Beraad, waarbij het college van B&W een zienswijze aan de gemeenteraad vroeg.

Op de vraag of hij anderen zou adviseren zich te melden voor inspraak zegt Nordin: ‘Je moet wel een dikke huid hebben’ en Hamid vult hem aan met ‘Het is natuurlijk een politiek platform en niet iedereen is het eens met wat wij doen. Het was voor ons belangrijk om onze stem te laten horen en ons doel te verduidelijken. Wij denken dat dat aardig gelukt is.’ 

Alles bij elkaar hebben de heren deelname als positief ervaren. De begeleiding op het proces noemen ze uitstekend. Als tip geven ze nog mee aan de leden van een commissievergadering om niet teveel jargon te gebruiken. Wanneer je voor het eerst inspreekt of de uitzending bekijkt, is dat niet voor iedereen makkelijk te volgen. ‘Het was best spannend, de eerste keer. Je wilt toch dat de achterban zich herkent in je betoog en dat is een brede groep mensen’.

Op de website gebruiken wij functionele cookies. Dit is puur en alleen om de website toegankelijk te maken. Door het gebruik van de website accepteert u de cookies.   Meer info