Praat met de Raad

Sophia Lopes Cardozo

Afbeelding van Sophia Lopes Cardozo op de Peperstraat bij een etalage

Sophia Lopes Cardozo

Sinds juni 2020 heeft Sophia Lopes Cardozo meerdere keren de gemeenteraad opgezocht om gebruik te maken van de burgerinstrumenten die er zijn. Het onderwerp waar zij aandacht voor vraagt zijn de nieuwbouwplannen voor de Peperstraat in Zaandam. Vorig jaar was dat op 3 maart 2022 door middel van Praat met de Raad – Inspraak voor inwoners en 19 mei 2022 tijdens een Rondetafelgesprek. Als woordvoerder van de klankbordgroep Peperstraat springt zij op de bres voor bewoners van deze straat. De straat ligt deels in Zaandam-Zuid en de plannen vallen onder MAAK.Zaanstad Centrum-Oost. Het onderwerp wordt actief besproken op sociale media en er zijn onlangs vragen gesteld in de Tweede Kamer. In eerste instantie via contact met een politieke partij wist zij van de mogelijkheid van Praat met de Raad – Inspraak voor inwoners in Zaanstad. Qua voorbereiding en begeleiding door de griffie is ze tevreden. Haar brieven worden vlot gepubliceerd en ze krijgt snel antwoord na een aanvraag voor deelname aan het Zaanstad Beraad. Echter ze mist een dialoog, ook tijdens het eerste Rondetafelgesprek kwam dat wat haar betreft niet tot stand.

 

Uit de vragen die gesteld worden concludeert ze dat raadsleden niet voldoende geïnformeerd zijn,  geen tijd hebben om alle stukken te lezen en zich (juridisch) niet laten bijstaan.  Na de inspraken is er geen contact met haar opgenomen, ze neemt steeds zelf initiatief om informatie te krijgen over het verloop van dit project. Ze begrijpt dat het inmiddels complexe materie is en er is ook toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in de burgerparticipatie. Toch merkt ze nog altijd niet veel van een kritische houding van raadsleden richting het college, zo laat ze weten. Dit geeft twijfels over de rol van de Raad als volksvertegenwoordiger. Sophia deed onderzoek onder circa 85 bewoners van de Peperstraat waar uitkwam dat er geen vertrouwen meer is in de gemeente Zaanstad. ‘Hier is niets mee gedaan’ stelt zij. 

‘Als mensen willen inspreken moeten ze dat zelf weten, maar verwacht er niet teveel van’ is haar advies. Ook zou ze graag meer zelfreflectie zien bij het bestuur.

Op de website gebruiken wij functionele cookies. Dit is puur en alleen om de website toegankelijk te maken. Door het gebruik van de website accepteert u de cookies.   Meer info