Interview

Şebnem Pancar – DENK

Logo DENK Zaanstad
Şebnem Pancar van DENK

Poelenburg – diversiteit – rechtvaardigheid

Şebnem Pancar

Vraag

Wat kan de gemeente beter doen zodat u zichzelf gehoord voelt als burger?

s.pancar@raadzaanstad.nl

DENK heeft voortdurend aandacht gevraagd voor erkenning van diversiteit en bestrijding van discriminatie. We hebben het racistische karakter van Zwarte Piet aan de kaak gesteld. Belangrijk is dat we hierover goed met elkaar in gesprek blijven. Forceren of verbieden is niet de weg. De juiste route is die van de geleidelijkheid. Na een motie, mede op ons initiatief, heeft de Raad besloten dat de burgemeester en wethouders niet aanwezig zullen zijn bij Sinterklaasevenementen waar Pieten zwart geschminkt zijn. Racisme heeft een verleden. Onder meer het verleden van de slavernij. Het is belangrijk ook in Zaanstad hierbij stil te staan. Samen met andere partijen hebben we ons sterk gemaakt voor een waardige herdenking van Keti Koti, de jaarlijkse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. Onderzocht wordt of dichtbij de Anton de Kom-brug, vernoemd naar de antikoloniale Surinaamse schrijver, in een plantsoen een herdenkingsplaats kan worden ingericht.

DENK staat voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. We hebben de gemeente erop gewezen dat mensen van een betrouwbare overheid verwachten dat ze rechtvaardig behandeld worden. Dat gebeurt niet altijd. Sommige zaken slepen zich dan te lang voort. Zoals het conflict tussen bewoners en ondernemer op de Hemkade en de verbouwing van de Essalam moskee. Het moskeebestuur is veel te lang aan het lijntje gehouden en wordt geacht zich steeds maar weer aan te passen. Het is begrijpelijk dat die naar de rechter is gestapt.

Ook in 2021 is rechtvaardigheid een speerpunt. Zaanstad wil dat burgers meedoen en zelfredzaam zijn, maar we moeten er wel voor zorgen dat burgers zich voldoende gehoord voelen. Daarvoor zal de gemeente Zaanstad zijn belofte als dienstverlener moeten waarmaken. Denk aan tijdig reageren op mailtjes, zich houden aan gestelde termijnen en gelijke behandeling van alle Zaankanters.

DENK zal ook blijven hameren op diversiteit onder ambtenaren in dienst van de gemeente. Ze zou meer mensen met een andere culturele afkomst aan zich moeten binden. Daarin heeft ze een voorbeeldfunctie voor organisaties en bedrijven.

Tenslotte willen wij in 2021 vooral de positieve verhalen over Poelenburg onder de aandacht brengen van de Raad en de Zaankanters. Over de succesvolle jongerenwinkel, de bewonersgroep die delen van de wijk schoonhoudt en over initiatieven als OUMS voorraadkast, waarbij voedselpakketten worden uitgedeeld aan minderbedeelden. Poelenburg is natuurlijk een kwetsbare wijk, maar er is meer nodig dan een harde aanpak en negatief nieuws.

Op de website gebruiken wij functionele cookies. Dit is puur en alleen om de website toegankelijk te maken. Door het gebruik van de website accepteert u de cookies.   Meer info

Skip to content